10 tehnici de manipulare a "PROSTiMii"


   Astăzi voi scrie despre cum suntem manipulaţi, sau cel puţin cum cred eu că suntem manipulaţi atât de presă cât si de politicieni.

1. “Prostimea” trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele ei adevărate.
Pentru această, presă distrage permanent atenţia de la problemele economice sau sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
2. “Prostimea” trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.
Pentru aceasta, presa inventează false ameninţări care îngrijorează “prostimea”. Politicienii sunt prezentaţi apoi că “salvatori” şi poporul acceptă chiar şi limitarea drepturilor şi libertăţilor democratice.
3. “Prostimea” trebuie permanent pregătită pentru mai rău.
Pentru aceasta, presa promovează imaginea unui guvern preocupat pentru ameliorarea condiţiilor de trai. Politicile antipopulare dure se vor aplica lent pentru a se preveni ori atenua protestele sociale.
4. “Prostimea” trebuie să creadă că ceea ce guvernele pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele ei.
Pentru aceasta, presa obţine acordul poporului pentru măsurile economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
5. “Prostimea” nu trebuie lăsată să înţeleagă legătura dintre cauze şi efecte.
Pentru aceasta, presa şi politicienii se adresează oamenilor că şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. Astfel duci românii spre o gândire colectivă naivă şi superficială.
6. “Prostimea” trebuie obişnuită să acţioneze sub impulsul emoţiilor.
Pentru aceasta, presa face tot timpul apel la sentimente şi la reacţii de suflet, nu la raţiune. Se încurajează astfel reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
7. “Prostimea” trebuie obişnuită cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe tot timpul şi s-o ţină departe de ţinte superioare.
Pentru aceasta, s-a creat un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional, un instrument ideal de a tine tineretul în neştiinţă şi a-l manipula perfect.
8. “Prostimea” nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă.
Pentru aceasta, sunt susţinute financiar acele instituţii de presă care îndobitocesc şi ajuta românul să nu gândească, să nu înţeleagă.
9. “Prostimea” trebuie să funcţioneze cu spirit de turmă.
Pentru aceasta, sunt stimulate sentimente individuale de culpă, de fatalitate şi neputinţă. Românii care nu mai au puterea şi dorinţa de a se revolta devin o turmă uşor de controlat.
10. “Prostimea” nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor de manipulare.
Pentru aceasta se cercetează punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, presa va susţine că nu există mijloace şi strategii de manipulare… ŞI TOTUŞI EXISTĂ!

  P.s : Tu ce crezi exista ? sau ai alta parere ?

Comentarii

 1. Complet de acord cu tine si nu o puteam spune mai bine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sigur ca exista manipulare, altfel n-am fi in situatia in care vreo 10.000 de oameni ajung la putere prin rotatie dupa 1989.

  RăspundețiȘtergere
 3. Tot ce spui tu..se cam intampla peste tot,nu doar in Romania:P

  RăspundețiȘtergere
 4. :)) so true!!!

  Kisses,

  Nicole

  www.nicoleta.me

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa, asa, fii rau :))))) zi tot ce ai pe suflet!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce sa fac si eu mai OchiiVerzi :D daca nu am ce face ...

  RăspundețiȘtergere
 7. Trebuie sa fi nebun sa nu crezi ca presa e principalul manipulator si nu numai

  RăspundețiȘtergere
 8. :)
  Ai dreptate; ce sa zic? Dar: de ce scrii "suntem"? Pentru ca nu toti oamenii sunt manipulati/manipulabili! :) Generalizarea e o greseala!
  Apoi: tu esti constient de manipularea care se incearca... sau se practica... Ce faci pentru a invata pe altii sa nu se lase manipulati? (sigur, scrii pe blog un articol de gen, dar... e suficient?) Intreb pentru ca nu e suficient (stiu) sa fii constient despre eventuala manipulare, trebuie sa si... deschizi mintea altora (zic)! Sigur ca poate fi dificil dar nu imposibil! :)
  Succese!

  RăspundețiȘtergere
 9. Fac si eu cat pot :) Diana :) Marea majoritate a oamenilor sunt manipulabili intr-un fel sau altul :) zi faina sa ai

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

~ Parerea ta conteaza pentru mine ~

Postări populare de pe acest blog

Să ne imaginăm zic...